3 redenen waarom debiteurenbeheer nu zo belangrijk is
Er zijn veel ontwikkelingen gaande momenteel. Er is uiteraard de corona pandemie die onzekerheid biedt, er zijn steunpakketten die af kunnen lopen en er is in de financiële wereld veel gaande. Kortom, financieel gezond blijven is als bedrijf noodzakelijk. Het debiteurenbeheer is de sleutel hierin. Met een goed, effectief debiteurenbeheer bouw jij aan een fundament waardoor je, zelfs als debiteuren failliet gaan, de kans om meegesleurd te worden, zo klein mogelijk maakt. 2022 wordt naar verwachting hét jaar waarin dit belangrijker wordt dan voorheen. De 3 redenen hiervoor lees je hieronder.
1. Golf van faillissementen verwacht
Begin vorig jaar kopte Nu.nl met de verwachting voor een golf van faillissementen in eind 2021, dit is uiteindelijk nog net voorkomen doordat de loonsteun doorgetrokken is tot het tweede kwartaal van 2022. Verschillende specialisten verwachten nu dat de golf die voor het eind van het jaar 2021 verwacht werd, twee kwartalen opschuift. Dit geeft bedrijven nog zes maanden om hun debiteurenbeheer op orde te krijgen.
2. Rente op de bank laag of negatief
Geld op de bank rendeert nauwelijks tot niet. De stap naar beleggen of andere investeringen wordt zowel door bedrijven als particulieren gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar de grote vraag naar vastgoed door investeerders. Wat als deze beleggingen niet het gewenste effect hebben? Zijn er dan nog voldoende financiële buffers (lees: liquide middelen) om aan directe betaalverplichtingen te voldoen? Zorg ervoor dat jouw debiteurenbeheer zo strak is, dat betalingen binnen de betaaltermijn gedaan worden. Schakel eventueel een debiteurenbeheerder in om dit voor jou te regelen. Van een failliet bedrijf je geld krijgen, is in praktijk moeilijk, wees dit dus voor.
3. Open blijven voor steunpakketten
Afgelopen jaar was het aantal faillissementen lager dan normaal. Er zijn geluiden te horen dat dit mede door de steunpakketten komt. Bedrijven die de deur open houden ook al zijn ze financieel niet gezond. Ze innen de steunpakketten om te profiteren van een hand-out. Recent onderzoek laat zien dat zelfs de bonus die voor zorgpersoneel bedoeld was, door fraude niet altijd goed terecht gekomen is. Zitten deze financieel ongezonde bedrijven ook tussen jouw debiteuren? Kies software voor het beheer van debiteuren die dagelijks de kredietwaardigheid controleert. Of werk samen met een bedrijf voor debiteurenbeheer die dit voor jou kan controleren.
Wat kan debiteurenbeheer voor jouw bedrijf betekenen?
Je weet nu 3 belangrijke redenen waardoor het beheer van debiteuren in 2022 zeer belangrijk kan gaan worden. Om dit goed op te pakken, schakel je een debiteurenbeheerder in. Je kunt dan direct van hun software gebruik maken. Deze software helpt je met inzichtelijke informatie over jouw debiteuren. Je wordt ondersteund in het debiteurenbeheer om snel je geld te kunnen krijgen. Kies voor een debiteurenbeheerder die ook als incassobureau op kan treden of een samenwerking met een incassobureau heeft. Zo heb jij een bijna sluitend systeem om iedere factuur die jij verstuurt ook daadwerkelijk betaald te krijgen.
Wacht niet te lang met debiteurenbeheer
De steunpakketten zijn doorgetrokken tot het tweede kwartaal van 2022. Hoewel ze verlengd kunnen worden, wat ook in november 2021 gedaan werd, is dit geen garantie dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Gebruik de tijd die je nu hebt om jouw debiteurenbeheer op orde te krijgen. Ga direct naar de website van Creditpartners en vraag een demo aan!