Energieweg 58, 5641 CX, Nijmegen
024 2424 282

Een persoonlijke lening afsluiten

Ben je van plan om geld te lenen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten. Dat is een van de verschillende leenvormen die aangeboden wordt door kredietverstrekkers. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een doorlopend krediet aan te vragen. Wil je meer weten over het afsluiten van een persoonlijke lening en de alternatieven? Lees dan verder!

Andere vormen van lenen

Er zijn dus nog meer vormen van lenen. De persoonlijke lening is veruit het bekendst. Daarna volgt het doorlopend krediet. Overigens is het ook mogelijk om geld te lenen door rood te gaan staan op je bank. Ook dat kun je zien als een vorm van lenen. Een creditcard wordt ook veel gebruikt om te lenen. Met de creditcard wordt een grote aankoop achteraf en gespreid betaald. Men kan er ook voor kiezen om bij vrienden of familie te lenen. In de praktijk wil dat nog wel eens uitlopen op het einde van een hechte vriendschap. Zet je afspraken altijd goed op papier, zelfs als je geld leent van een goede vriend.

De persoonlijke lening geeft je veel duidelijkheid

Met de persoonlijke lening heb je ontzettend veel duidelijkheid. Op het moment dat je deze lening aangaat wordt er namelijk al vastgesteld welk bedrag je leent en hoeveel rente je betaalt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Zou je een doorlopend krediet afsluiten, dan heb je bijvoorbeeld wél een variabel rentepercentage. Het moment dat je een persoonlijke lening afsluit, weet je al wanneer je de lening afbetaald moet hebben. Wie zijn financiën graag overzichtelijk houdt, kan het best voor dit type lening kiezen.

De persoonlijke lening wordt vaak afgesloten wanneer er eenmalig iets gekocht moet worden. Zo wordt een nieuwe auto vaak betaald middels een lening.

Niet mogelijk om opnieuw geld op te nemen

Met een persoonlijke lening is het niet mogelijk om geld dat je aflost vervolgens weer op te nemen. Dat is echter wel mogelijk als je voor een doorlopend krediet kiest. Je kunt het geld dat je al afgelost hebt dan steeds weer opnemen. Kies je ervoor om dit ook te doen, dan kan de looptijd van deze lening ontzettend lang duren. Met een doorlopend krediet heb je dus minder duidelijkheid.

Waar moet je rekening mee houden?

Houd er rekening mee dat geld lenen je in principe geen geld oplevert. Tenzij dat je het geleende geld ontzettend slim weet te investeren, zul je verlies maken. Je betaalt namelijk rente over het geleende bedrag. Daarom zegt men altijd “geld lenen kost geld”. Houd er ook rekening mee dat leningen van € 250 en hoger bij het BKR gemeld worden. Met een BKR-registratie zal je in de toekomst moeilijker nog een bedrag kunnen lenen. Uiteraard is dat niet het geval als je de lening al netjes hebt afbetaald. Leen je een groot bedrag, dan kan je door je BKR-registratie bijvoorbeeld wel een minder hoge hypotheek krijgen. Houd hier dus wel rekening mee als je ervoor kiest om een lening af te sluiten.

Schuiven naar boven