Energieweg 58, 5641 CX, Nijmegen
024 2424 282

Voldoe aan al je plichten met de wft PE

Als jij financieel adviseur bent, dan ben je volgens de wft PE verplicht om jezelf te blijven ontwikkelen. Wft staat voor wet financieel toezicht en PE staat voor Permanente Educatie. Het beroep financieel adviseur is volgens de wet beschermd en dat betekent dat jij dus altijd met een adviseur te maken krijgt die de vereiste kennis heeft om zijn of haar beroep uit te mogen oefenen. Deze specialisten zijn namelijk verplicht om een basiscursus te volgen, om deze regelmatig op te frissen en om aan te tonen op de hoogte te zijn van alle laatste ontwikkelingen op het vakgebied. De toezichthouder is de Autoriteit Financiële Markten, die ervoor zorgen dat alle adviseurs aan hun wft PE verplichtingen voldoen.

Wat moet je volgens de wft PE?

Als financieel adviseur krijg je volgens de wft PE drie verplichtingen opgelegd.

  • Diplomaplicht: allereerst ben je verplicht om minimaal het wft basis diploma te halen in de financiële gebieden waarin jij adviseert. Als je bijvoorbeeld pensioenadviseur bent, dan moet je het wft basis diploma halen plus de wft pensioen module.
  • Onderhoudsplicht: je bent ook verplicht om je diploma’s te onderhouden. Dus dat betekent dat je je diploma bijhoudt. Er verandert veel op de financiële markt en volgens de wft PE moet je dus niet alleen je basisdiploma halen, maar deze ook regelmatig verfrissen. Vandaar ook dat het Permanente Educatie heet.
  • Permanent actueel: als laatste moet je kunnen aantonen dat je permanent actueel bent. Dat je jezelf dus op de hoogte houdt van alles wat er gaande is in jouw vakgebied en dat je daar punten voor verzameld.

Een beschermd beroep

Al deze regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze zijn er om consumenten te beschermen en er zorg voor te dragen dat deze altijd kwalitatief financieel advies krijgen. Het is ook een bescherming voor de financieel adviseurs die daardoor altijd weten met geschoolde collega’s te werken en zeker zijn dat iedereen die in hetzelfde beroep werkzaam is een bepaalde standaard hanteert. Financieel adviseur is volgens de wft PE een beschermd beroep en zonder deze diploma’s en plichten mag een deze zijn werk niet meer doen. Als consument mag je deze informatie altijd inkijken en zo controleren dat je met een echte specialist te maken hebt.

Een wft opleiding volgen

Er zijn verschillende instellingen waar je je wft en PE opleidingen kunt volgen. Het is dan belangrijk dat deze gecertificeerd zijn en je dus een kwalitatieve opleiding aanbieden met een geldig diploma. Veel instellingen bieden je de mogelijkheid aan om eerst je wft basis diploma te halen en daarna je PE modules te blijven volgen. Een echt goed instituut zal je ook helpen permanent actueel te blijven, door je periodiek cursussen te laten doen en je daar punten voor te geven. Dat is voor iedereen die de wft PE cursussen volgt natuurlijk erg gemakkelijk, want dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Kies voor een goed opleidingsinstituut als Lindenhaeghe.nl uit, haal je diploma’s en je voldoet aan alle eisen om je werk uit te mogen voeren.

Schuiven naar boven