Energieweg 58, 5641 CX, Nijmegen
024 2424 282

Een oldtimer verzekeren, hoe doe je dat het best?

Ongelofelijk veel mensen zijn fan van oldtimers. Het spreekt dan ook voor zich dat er aan het gebruik van dergelijke auto’s zeker menig aantal interessante voordelen zijn verbonden. Allereerst zal je kunnen vaststellen dat een oldtimer over een uniek karakter beschikt. Daarnaast is het echter ook nog eens zo dat je ze kan laten verzekeren tegen een zeer toegankelijk prijskaartje. Een oldtimer verzekeren verschilt in de praktijk wel enigszins ten opzichte van het verzekeren van andere voertuigen. Zou je hier graag meer over te weten willen komen? Dan zal je onmiddellijk tot de conclusie kunnen komen dat de informatie op deze pagina je daarbij kan helpen.

Wat zijn de voorwaarden voor een oldtimerverzekering?

Wil je graag een oldtimer verzekeren? Dan moet je altijd in eerst instantie even bekijken wat de voorwaarden precies zijn die aan een dergelijke verzekering zijn verbonden. Het is namelijk zo dat je er niet zomaar voor kan kiezen om eender welke auto te laten verzekeren als oldtimer. De exacte voorwaarden waar je rekening mee dient te houden zijn wel afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Dit gezegd hebbende zijn dit alvast enkele vaak voorkomende voorwaarden:

 1. Er moet sprake zijn van een goede beveiliging van het voertuig;
 2. Er geldt vaak een maximumgewicht waar de auto over mag beschikken;
 3. De oldtimer dient over een leeftijd van minstens 10, maar vaak 30 jaar te beschikken;
 4. Er mag slechts een beperkt aantal kilometers per jaar worden gereden;
 5. Je bent lid van de zogenaamde FEHAC;

De laatste jaren is het zo dat er ook soms restricties gelden voor bepaalde merken of modellen. Bovendien komt het ook niet zelden voor dat er een bepaalde minimale taxatiewaarde wordt opgelegd. Hoe dan ook, ga je een oldtimer verzekeren? Dan is het zeker altijd een absolute must om je eerst even grondig te gaan verdiepen in de voorwaarden die er aan de oldtimerverzekering zijn verbonden. Alleen zo voorkom je dat je aanvraag meteen wordt afgewezen.

Welke soorten oldtimerverzekeringen bestaan er precies?

Een oldtimer verzekeren kan in de praktijk eigenlijk gebeuren op precies dezelfde manieren als een gewone auto. Wat betekent dit dan precies? Zeer eenvoudig. Dit betekent dat je ook in het geval van een oldtimer een keuze kan maken uit deze drie mogelijkheden:

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De allrisk oldtimerverzekering;

De WA-verzekering is voor oldtimers eigenlijk één van de vaakst afgesloten verzekeringen. Dit heeft niet alleen te maken met de lage kostprijs. Daarnaast is het zo dat veel mensen hun oldtimer eerder sporadisch uit de garage halen. Dit gezegd hebbende is het wel zeker van belang om er aandachtig voor te zijn dat de WA-verzekering ook enkele niet onaanzienlijke beperkingen met zich meebrengt. De schade aan de eigen oldtimer wordt in dit geval namelijk helemaal nooit gedekt.

Diks.nl | Bereken en vergelijk online.

De beperkt cascoverzekering is wat populairder dan de WA-verzekering. Deze verzekering heeft in eerste instantie natuurlijk ook de verplichte WA-dekking voor derden. Deze dekking wordt echter nog aangevuld met bijvoorbeeld de schade die het gevolg is van een aanrijding met een wild dier. Ook tal van andere vormen van schade worden door deze verzekering gedekt, namelijk:

 • Brandschade;
 • Glasschade (inclusief een sterretje in de voorruit);
 • Schade als gevolg van inbraak of diefstal;
 • Stormschade of schade als gevolg van natuurgeweld in het algemeen;

Zijn de bovenstaande dekkingen voor jouw waardevolle oldtimer nog niet voldoende? Dan is je oldtimer verzekeren door middel van een allrisk nog een mogelijkheid. Je dient er wel bij stil te blijven staan dat je in dit geval behoorlijk dure periodieke kosten zal moeten betalen.

Je oldtimer verzekeren met een allriskverzekering

De laatste mogelijkheid waar je bij een oldtimer verzekeren over beschikt is het afsluiten van een allriskverzekering. In dit geval kan je rekenen op de aanwezigheid van alle dekkingen uit de voorgaande verzekeringen. Deze dekkingen worden echter uiteraard nog aangevuld met de dekking voor zelf veroorzaakte schade aan het eigen voertuig. Voor alle duidelijkheid, dit betekent niet dat je zomaar moedwillig schade aan je auto mag aanbrengen en deze door de verzekeraar kan laten vergoeden. Veel mensen denken dit wel, maar dat is dus niet correct.

Een oldtimer verzekeren door middel van een allriskverzekering is iets wat in de praktijk niet zo heel erg veel voorkomt. Voor het merendeel van de mensen geldt namelijk dat ze daarvoor gewoon te weinig met hun oldtimer rijden. Anderzijds, wanneer je ervoor hebt gekozen om een grote investering te doen in een unieke oldtimer zal je kunnen vaststellen dat de allrisk waarschijnlijk voor jou veruit de meest interessante optie is van alle oldtimerverzekeringen die er bestaan.

Het eigen risico bij een oldtimerverzekering

Ook voor het afsluiten van een oldtimerverzekering geldt dat je rekening moet houden met een bepaald eigen risico. Het is opvallend dat, dat eigenlijk risico in de praktijk aardige verschillen kan vertonen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je oldtimer te verzekeren zonder eigen risico, maar kan deze ook zomaar oplopen per schadegeval tot wel 250 euro of nog meer. Het eigen risico is iets wat niet wettelijk is vastgesteld. Dit betekent dat het mogelijk is om ze binnen bepaalde limieten aan te laten passen. Een hoger eigen risico resulteert in een lagere verzekeringspremie. Je kan ook opteren voor het volledig laten schrappen van het eigen risico. In dat geval zal je echter kunnen vaststellen dat de periodieke verzekeringspremie aanzienlijk naar omhoog zal gaan.

Wat is de semi-oldtimerverzekering?

Is je oldtimer verzekeren door middel van de klassieke oldtimerverzekering niet voldoende? Dit bijvoorbeeld omwille van het feit dat je gewoon aanzienlijk meer kilometers rijdt dan dat is toegestaan door deze verzekering? Dan kan je er nog voor kiezen om over te gaan tot het afsluiten van een zogenaamde semi-oldtimerverzekering. In de basis is dit een gewone oldtimerverzekering, maar ze leent zich wel om dagdagelijks mee rond te rijden. Dit betekent dat je er gewoon zoveel kilometers mee kan rijden als je wil. Let wel, je moet er wel rekening mee houden dat de premie voor dit type van oldtimerverzekering logischerwijs een stuk hoger is gelegen dan bij de standaard oldtimerverzekering het geval is. Toch kan dit type van verzekering voor veel mensen een interessante piste zijn om te bewandelen.

Schuiven naar boven